Taiteilija tuotteiden
takana — Haili by Vesa Varrela

”Surfaavat silakat”

Olen kaikki elämäni kesät viettänyt Rymättylässä, Turun saaristossa, kivenheiton päässä Röölän silakka- ja sillisatamasta.

Kalastuspitäjänä on Rymättylä tunnettu jo varhain. Kalastusta koskevia tuomareiden säädöskirjeitä on ollut jo 1200-luvulla.

Silakka, joka on Itämeressä elävä sillin pienempi muoto, tuli tutuksi jo lapsuudessa - Minusta silakka on graafisesti kaunis ja toimii monella tavalla varioituna taiteessani ja tuotteissani.

Haili-tekstiilit

Kaikki tekstiilituotteet ovat Suomessa minulle kudottua 100% villa-, puuvilla tai pellavakangasta ja piensarjat myös käsin Suomessa ommeltu.

Kangas K&H Annalan kutomo, Lapua.

Vuoden 2013 aikana monenlaiset HAILI- tekstiilit tulevat tuotantoon ja myyntiin; tekstiilejä kodin sisustukseen ja keittiöön.

Lasiteokset - Surfing Herrings- tarjoilualustat sekä veistokset.

(Digitaaliprintattu emaliväri, karkaistu lasi + puinen teline - Digital printing with multiple colors. Ceramic ink, which is burned to the surface of the glass during tempering,toughened safety glass.) Lasin pintaan on maalattu ja karkaisussa poltettu emalivärein erilaisia kaloja sekä kalasommitelmia.

Tarjoilualustoja on kahta kokoa; 6 x 160 x 520 mm ja 6 x 180 x 590 mm, molempiin tulee valinnan mukaan eri puulajeista tehty jalusta/teline, jossa tarjoilualusta on esillä veistoksena ja otettavissa siitä vaikka kalojen ja sushin tarjoiluun.

Kalojen koko vaihtelee, mutta ytimenä on jo Hollannissa 2007 toteuttamani ”Surfing Herrings” eli surfaavat silakat installaatio.

Teoksillani haluan tuoda näkyviin luonnontilan muuttumisen ja huolen monimuotoisen kalaston olemassaolosta Suomen vesistöissä sekä ottaa kantaa siihen, että kaloja olisi vesissämme laaja kirjo tulevaisuudessakin, eikä vain enää maalattuina surfaavina lasilainelautoina tai kudottuina tekstiileinä.

Tampere 18.03.2013

Haili design silakka logo Vesa Varrela
Taiteilija, Muotoilija

Surffaavat silakat taideteos

Surffaavat Silakat

Haili-tuotteiden idea pohjautuu näihin taideteoksiin. Massiiviset surffilaudat ovat kokonaan lasia ja niitä voidaan asettaa esille sekä ulko- että sisätiloihin.

Surffaavat silakat Kapteenipuistossa Lahdessa.
Kalakauppa Nygren Tampereen Kauppahallissa Vesa Varrelan designsisustuksella

Kalakauppa Nygrenin
sisustus.

Kalakauppa Nygren sai uuden sisustuksen 2013 vuoden alussa. Silakka-aihe on vahvasti esillä ja luo upean miljöön perinteikkäälle kalakaupalle Tampereen Kauppahallissa.

Surffaavat silakat ovat isossa osassa Kalakauppa Nygrenin uudessa ilmeessä.